08/10/2012

DEFCON 4: The annual metal/rock Fest

Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Defcon 4: The annual metal/rock fest, orchestrated by Trailblazer Records για 4η φορά.
Ή αλλιώς De(a)fcon, που νομίζω αρμόζει καλύτερα έτσι όπως το βίωσα εγώ, αφού κράτησε γύρω στις 5 ώρες με πολύ υψηλά decibel.

Έχοντας γίνει σχεδόν «δήμαρχος» του
AN Club μέσα στις τελευταίες εβδομάδες, με live όπως Maybeshewill & Orange Goblin, επέλεξα να παρευρεθώ στο Defcon 4 την βραδιά του Σαββάτου 6 Οκτωβρίου. Ένα live το οποίο βιντεοσκοπούταν, με line-up που είχε άκρως heavy ακούσματα, και ήταν ως εξής:
                                                 
DREAMLONGDEAD
                                                           
AMNIAC
                                                           
ASPEN
                                                      
MAHAKALA
                                                   
SUN OF NOTHING
Το «ψήσιμο» το δικό μου ήταν κυρίως για τους 
MAHAKALA τους οποίους είχα να δώ από πέρυσι στο ΚΥΤΤΑΡΟ, και είναι από τις μπάντες που κάνουν κατά βάση καλές εμφανίσεις, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Σίγουρα πράγματα. Επίσης είχα περιέργεια για τους AMNIAC για τους οποίους είχα κάνει ένα μικρό sampling πριν πάω.

Έφτασα κατά τις 9.30μ.μ, προλαβαίνοντας περίπου 3 κομμάτια των
DREAMLONGDEAD. Μπαίνοντας και ανοίγοντας τις γυάλινες πόρτες συνειδητοποιώ ότι έχω κάνει την μέγα μαλακία και δεν έχω πάρει ωτοασπίδες. O ήχος τους ήταν βαρύς, ασήκωτος και επιβλητικός, η απόλυτη Sludge-ιά με Stoner riffs και με φωνητικά που ξυπνάνε πεθαμένους. Ένα δυνατό set, αν και λίγο στατικό για τα γούστα μου. Οι DREAMLONGDEAD είναι μία σχετικά νέα μπάντα αλλά η οποία έκανε ένα θορυβώδες άνοιγμα στο Fest και δεν θα την κατέτασσα σε warm-up μπάντα σε καμία περίπτωση.

Επόμενοι ήταν οι
AMNIAC οι οποίοι, πέρα από κάποια τεχνικά θεματάκια, δεν με κούρασαν αλλα ούτε με αιφνιδίασαν κι' όλας. Άλλη μία Sludge μπάντα, τα post στοιχεία της οποίας έδιναν μια πιο ελαφριά & ευχάριστη αίσθηση στο set, με Groove-ιές που πλέκονταν νόστιμα με τα κατεξοχήν heavy riffs που τους χαρακτηρίζουν. Γενικά όμορφα και χλιαρά. Ίσως θα έπρεπε να είχαν ανοίξει εκείνοι αντί των DREAMLONGDEAD.

Το
stage παρέλαβαν οι ASPEN αντικαθιστώντας τους ROUTES. Οι 3 παλαβοί Πορτογάλοι, οι οποίοι έκαναν support στους Orange Goblin την Πέμπτη που πέρασε, ομολογώ πως τότε δεν μου είχαν αρέσει και πολύ. Ίσως δεν μου ταίριαζαν για προλαλήσαντες των Goblin και μου είχαν φανεί λίγο σε μία ψυχεδέλεια που την θεώρησα άτοπη. Κ' όμως κάτι μαγικό συνέβη το Σάββατο, έγινε ή ανατροπή και τους απόλαυσα στο έπακρο. Μελετημένα κομμάτια, ένα εκ' των οποίων που μέτρησα ήταν σπασμένο σε 5 σημεία, που εναλλασόταν και πάλι επέστρεφε στις αρχικές μελωδίες, συνδυάζοντας Groove ύφος με έντονα Sludge στοιχεία. Πείστηκα να ακούσω το "Winds of Revenge",  για να αποφασίσω τελικά αν όντως μου αρέσουν με κριτήριο την στουντιακή ποιότητα ενός Εxtended Play.

Οι
MAHAKALA δεν χρειάζονται συστάσεις. Μetal με κλασσικές ρίζες, πάντα heavy, με Occult αντικείμενο, και θεματολογία περί θεών και δαιμόνων. Ανέβηκαν με υπόκρουση από κραυγές καθώς είχαν δικό τους κοινό από κάτω. Με ένα δυνατό και απόλυτα συντονισμένο ξεκίνημα μας πήγαν ένα ταξίδι χώρο-χρόνου, στην κόλαση των 70's. Αρκετά επικοινωνιακοί οι MAHAKALA έπαιξαν κομμάτια από τον επικείμενο δίσκο τους «Devil's Music», εκτός από 2 που τα είχαμε ξανά ακούσει στο ΕΡ του 09. Καλή σκηνική παρουσία και αψεγάδιαστα φωνητικά, μέτρησα δε 6 από τους θεατές μάλιστα, να επιδίδονται συγχρονισμένοι σε air-guitar ρεσιτάλ σε ένα ημικύκλιο μπροστά στο stage. Μας ζήτησαν να είμαστε λιγότερο «ξενέρωτοι» καθώς όντος το κοινό δεν έκανε φασαρία στις παύσεις ανάμεσα στα κομμάτια παρόλο το head-banging, το air-guitar ρεσιτάλ, αλλά και τα circle pits. Τι να πεις, τόσο καμένοι ήμασταν.

Τους
SUN OF NOTHING τους παρακολούθησα λίγο, ιδού η αμαρτία μου. Από τους λάτρεις του είδους όμως άκουσα ότι ήταν «ισοπεδωτικοί». Περί ορέξεως...σαπιλόπιτα. Πολύ σκοτεινιά, παράτολμοι και απόκρυφοι ήχοι, σε συνδυασμό με ψυχρό φωτισμό και τα air condition του AN να βαράν, δημιούργησαν μία άκρως ατμοσφαιρική εμφάνιση. Η σχεδόν θεατρική παρουσία του frontman κέρδισε εντυπώσεις καθώς ταίριαζε γάντι με το Drone/Doom στυλ της μπάντας.

Stay tuned για το επόμενο.

http://www.crackhitler.com/v3/09/defcon-4/

No comments:

Post a comment

What do you think? x Ra-Ra